Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Facebook Instagram Twitter Zavřít
DOMŮ
OFFICE RETAIL RENOVATION SERVICES REFERENCE
NOVINKY KONTAKT

Ideální židle pro Vás a jak na to

Jak si vybrat ideální židli pro konkrétní účel? To je záludná otázka. Připravili jsme pro Vás krátký článek, ve kterém jsme shrnuli tři základní dělení židlí a kde se dá využít.

 

HOUPACÍ MECHANIKA

Houpací mechanika je základní výbavou snad téměř každé kancelářské či herní židle.
Díky možnosti tohoto nastavení lze nastavit protiváhy podle hmotnosti uživatele.

Jestliže židle má pouze houpací mechaniku, postrádá možnosti další, které napomáhají správnému a zdravému sezení jako je například:

  • Nastavení sklonu výšky zádové opěry
  • Nelze polohovat
  • Neodpovídá správné ergonomii
  • Není vhodná pro časté a dlouhé sezení

Židle, která je vybavena touto mechanikou využívá pouze možnosti se na židli pohupovat. Je to i díky tomu, že sedák s opěrou jsou k sobě pevně spojeny a tvoří jeden díl. Čímž pádem nelze více zasahovat do dalšího nastavení židle a ve spoustě případů mají židle blokování v základní sedící poloze. Tento způsob mechaniky je určen pro nenáročné uživatele, kteří spíše lpí na nízké ceně, nevyužívají tento kancelářský nábytek denně několik hodin a potrpí si na zajímavějším designu.

Tato mechanika neslouží pro prevenci bolesti zad a ani jako ergonomický zdravý kancelářský nábytek.

Židle s houpací mechanikou je určena nenáročnému uživateli.

 

ASYNCHRONNÍ MECHANIKA

Většina klasických kancelářských židlí je vybavena asynchronní mechanikou, která umožňuje uživateli individuální nastavení pro komfort při delším sezení. Ovšem není určena pro každodenní dlouhé sezení.

Tato mechanika umožňuje

  • nastavení sedáku a zadní opěry nezávisle na sobě
  • komfortnější sezení

Bohužel tento mechanismus postrádá:

  • nastavení síly protiváhy
  • minimální podpora ergonomického sezení

Asynchronní mechanika se vyznačuje především možností nastavení sedáku a opěry zad zvlášť, nezávisle na sobě. Tyto dvě části nejsou dvě samostatné části s vlastním mechanikou k individuálnímu nastavení.
Židle je obvykle vybavena třemi páčkami, přičemž každá z nich má jinou funkci. Jedna nastavuje výšku židle, druhou jednoduše nastavíte sklon sedáku a další ideální sklon zádové opěry.
Tato mechanika postrádá houpací mechaniku, která umožňuje nastavení síly protiváhy.

Židle s touto mechanikou je určená pro uživatele, kteří hledají židli, kterou budou užívat pár hodiny denně. Není určená jako pracovní či studijní židle. Není zcela stavěná jako ergonomická židle, která rýsuje a podporuje zdravé sezení pro každodenní a celodenní pracovní užívání a jako bojovník s bolavými zády.

 

SYNCHRONNÍ MECHANIKA

Synchronní mechanikou jsou téměř vždy osazené dražší kancelářské židle, obvykle jde o modely s cenovkou od pěti tisíc korun. Ve srovnání s ostatními dvěma typy mechanik nabízí židle se synchronní mechanikou výborné ergonomické vlastnosti, a jsou tak ideální pro celodenní sezení.

Synchronní mechaniku využívají vždy vysoce kvalitní ergonomické židle, které mají vysoce funkční ergonomické vlastnosti k celodennímu sezení a vyvarování se bolestivým zádům a problémům zdravotním i do budoucna.

Židle se synchronní mechanikou má výhody:

  • v ergonomických vlastnostech
  • pro celodenní sezení v práci či při studiích
  • tzv. dynamické sezení
  • podporuje zdravé sezení

Nutné je si dát u těchto židlí záležet na nastavení v čemž pro laiky může nastat problém. Ovšem nic není neřešitelné. Vše o správném nastavení kancelářské židle naleznete ZDE.

Synchronní mechanismus neumožňuje nastavení zádové opěry a sedáku zvlášť, ale nastavení je spojené, což je z pohledu ergonomie velkou výhodou pro lepší přizpůsobení konkrétnímu uživateli a jeho sedu.
Opěra i sedák mají ideální úhel, takže z pohledu ergonomie je to nejlepší varianta pro zdravé sezení. U židle se synchronní mechanikou je samozřejmostí, že má i další vlastnosti jako jsou výšková nastavitelnost židle, nastavení síly protiváhy a vše s možností aretace.

Tento typ židlí je ideální pto uživatele, kteří tráví hodiny na kancelářské židli a více dní po sobě. Synchronní mechanika židle nejen že udržuje tělo ve zdravé kondici, ale také zajišťuje lepší prokrvení organismu a tím zvyšuje pracovní výkon a to i díky své pohodlnosti a podpory ergonomie.

I při práci je důležité dbát na své zdraví. Zdravou snídaní den začíná. Ale myslete na své zdraví i během práce v kanceláři a vyberte su židli s mechanikou, která podpoří nejen zdraví, ale i pracovní nasazení angel